علیرضا البرزی

استاد

تاریخ به‌روزرسانی: 1403/12/13

علیرضا البرزی

دانشکده دامپزشکی / گروه پاتوبیولوژی

رساله های دکتری

  1. مطالعه مورفومتریک و فیلوژنتیک ایزوله های اوسترتاژیا جدا شده از نشخوارکنندگان کوچک غرب و جنوب غرب ایران
    امید نورانی کلیجی 782
  2. مطالعه مورفومتریک و فیلوژنتیک گونه های همونکوس نشخوارکنندگان غرب وجنوب غرب ایران
    امین مهدی زاده 780
  3. ارزیابی برخی شاخص های ایمنی و وضعیت اکسیدانی/ آنتی اکسیدانی در نشخوارکنندگان آلوده به لینگواتولا سراتا
    ماندانا حسینی 779
  4. مطالعه مورفولوژیک و ژنتیکی نوچه‌های لینگواتولا سراتا جدا شده از نشخوارکنندگان جنوب غرب و شرق ایران و ارزیابی روند پاسخ‌های ایمنی هومورال متعاقب آلودگی تجربی در سگ
    محمدجواد پیرکرشک 779
  5. شناسایی مولکولی و تعیین ژنوتیپ جدایه های کریپتوسپوریدیوم از گاو، گوسفند و بز استان لرستان
    حداد شفیعیان 772
    کریپتوسپوریدیوم یک انگل تک‌یاخته‌ی داخل سلولی بوده که گسترش جهانی داشته و گونه‌های مختلفی دارد. کریپتوسپوریدیوزیس بیماری مشترک بین انسان و حیوانات است که می‌تواند خسارت اقتصادی قابل توجهی به صنعت دامپروری وارد نماید. هدف از مطالعه‌ی حاضر بررسی میزان شیوع این بیماری و تعیین گونه‌های کریپتوسپوریدیوم می‌باشد. بدین منظور، در مجموع 1115 نمونه‌ی مدفوع از نشخوار کنندگان (گاو، گوسفند و بز) در استان لرستان جمع‌آوری گردید، و با استفاده از روش تغلیظی فرمل-اتر و رنگ‌آمیزی زیل-نلسون تعدیل شده، مورد آزمایش قرار گرفتند. تعداد 80 نمونه مثبت بودند که میزان شیوع کلی آلودگی کریپتوسپوریدیایی 17/7 درصد تعیین گردید. شیوع آلودگی در گاو، گوسفند و بز به ترتیب 07/9 درصد (39 از 430 نمونه)، 80/5 درصد (20 از 345 نمونه) و 18/6 درصد (21 از 340 نمونه) بود. تعداد 60 نمونه از موارد مثبت به منظور تعیین گونه و ژنوتیپ با استفاده از تکنیک PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفتند و نیز جهت تعیین توالی DNA به آزمایشگاه مرجع ارسال شدند. کریپتوسپوریدیوم پاروُم تنها گونه شناسایی شده در این مطالعه بود. نتایج نشان داده که بین میزان آلودگی و منطقه‌ی آب و هوایی اختلاف معنی‌داری وجود ندارد (05/0p>). بین میزان آلودگی و بروز اسهال نیز ارتباط معنی‌دار وجود نداشت (05/0p>). در نتیجه می‌توان گفت که میزان شیوع کریپتوسپوریدیوزیس در استان لرستان نسبتاً پائین بوده اما با توجه به این که انگل زئونوتیک و فرصت طلب می‌باشد، می‌تواند در شرایط مناسب همه‌گیری‌هایی را در جمعیت دامی و انسانی ایجاد نماید.
  6. ارزیابی قابلیت ایمنی زایی DNA واکسن بیان کننده ژن TES-70 لارو توکسوکارا کنیس در موش
    امیر رهبر 771

    توکسوکارا کنیس از جمله نماتودهای شایع روده باریک سگ¬سانان در سرتاسر جهان است. آلودگی توله¬سگ-ها به لاروهای مهاجر انگل باعث ایجاد التهاب و ادم بافت ریه شده و کرم بالغ در توله¬سگ¬های شدیداً آلوده، باعث توقف رشد، اسهال و استفراغ و گاهی انسداد روده می¬گردد. در انسان لارو مهاجر ممکن است در برخی موارد، بیماری حاد تحت عنوان سندرم مهاجرت احشایی و یا سندرم مهاجرت چشمی نیز ایجاد نماید.
    مشخص شده که آلودگی به لارو توکسوکارا کنیس منجر به القاء واکنش ایمنی گشته که در صورت آلودگی مجدد، از استقرار بخشی از لاروها جلوگیری می¬نماید. گلیکوپروتئین¬های دفعی-ترشحی لارو مرحله دو توکسوکارا کنیس می¬توانند پاسخ ایمنی در پستانداران ایجاد نمایند که اجزای آن لنفوسیت¬های کمکی نوع 2 ( تولید اینترلوکین¬های 4و5و10)، ائوزینوفیل¬ها و IgE می¬باشند. در این حالت پاسخ ایمنی به صورت گرانولوماتوز ائوزینوفیلی و با ایجاد کیسه به دور لاروها، آنها را از بین می برد.
    از آنجا که توکسوکاریازیس امروزه بعنوان یک عفونت انسانی در سرتاسر جهان شناخته شده، توجه زیادی به تحقیقات در زمینه مکانیسم¬های دفاع ایمنی انسان بر علیه این بیماری شده است. واکسینه کردن انسان¬ها در مقیاس وسیع، به دلیل پایین بودن وقوع بیماری قابل اجرا نیست. بنابراین پیشگیری در انسان می¬بایست بر اساس جلوگیری از خورده شدن تخم¬های عفونی¬زا و همچنین لاروهای موجود در میزبان¬های انتقالی و یافتن راهی ارزان و ایمن برای واکسیناسیون سگ¬های ماده با هدف کشتن لاروهای خفته در بافت¬ها و جلوگیری از انتقال آنها به نتاج انجام گیرد. با توجه به اینکه داروهای ضد کرمی تنها بر کرم¬های بالغ موثر بوده و قادر به از بین بردن کامل لاروها نیستند، وجود یک واکسن ضد لارو می¬تواند خلا موجود را در کنترل بیماری پر نماید.
    تلاش¬¬ها در جهت تولید ملکول¬های دفعی-ترشحی نوترکیبی که همه خصوصیات آنتی¬ژنی ملکول¬های جدا شده از محیط کشت را دارا بوده و بتواند از میزبان در برابر توکسوکارا کنیس محافظت کند، با عدم موفقیت روبرو شده¬اند. هدف از این تحقیق‏، بیان پروتئین مذکور در سیستم بیانی میزبان یوکاریوتی بود، تا بتوان ملکول TES-70 مشابه آنچه از محیط کشت کرم جدا می¬شود را تولید کرده و ایمنی زایی آن را بررسی نمود.
    در این مطالعه RNA کامل لارو مرحله دو توکسوکارا کنیس استخراج شده و با انجام RT-PCR با استفاده از پرایمرهای طراحی شده، ژن TES-70 تکثیر گردید. قطعه مذکور وارد پلاسمید بیانی یوکاریوتی pCDNA-3 شده و پلاسمید نوترکیب وارد سلول¬های MDCK شدند. سپس بیان پروتئین با انجام آزمایش IFA مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه پلاسمید نوترکیب به موش تزریق گردید و اثر ایمنی¬زایی آن با گروه¬های شاهد مقایسه شد.
    میانگین تعداد لاروهای بدست آمده از گروه واکسینه شده با pCDNA3-TES70 (میانگین 33/11 لارو) ، 32/45% گروه واکسینه شده با pCDNA3 (میانگین 25 لارو) بود (sig=0.011). همچنین میانگین تعداد لاروهای بدست آمده از گروه واکسینه شده با pCDNA3-TES70، (میانگین 33/11 لارو)، 43% گروه دریافت کننده آب مقطر(میانگین 33/26 لارو) محاسبه گردید (sig=0.008).به عبارت دیگر، واکسیناسیون با پلاسمید بیانی نوترکیب واجد قطعه TES-70، باعث کاهش 68/54 درصدی استقرار لارو نسبت به گروه شاهد دریافت کننده پلاسمید به تنهایی و 57 درصدی نسبت به گروه شاهد دریافت کننده آب مقطر می¬گردید.
     


پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. ارزیابی کشت مدفوع و ردیابی مولکولی در تشخیص آلودگی تریودونتوفوروس در تک سمی ها
    افسانه نظرپورکلایی 781
  2. مطالعه اثر ضدکنه ای عصاره های گیاه گز رخ (مورینگا اولیفرا) بر برخی از مراحل تکاملی کنه ی سخت
    هدا خداداد 777
  3. مقایسه روش کشت مدفوع و ردیابی مولکولی در تشخیص آلودگی به استرونژیلوس ولگاریس در تک سمی ها
    عباس زینعلی 776
  4. بررسی شیوع سرمی آلودگی به لینگواتولا سراتا در بزان ایلام و اهواز
    سارا عباسی 774

    لینگواتولا ¬سراتا انگلی زئونوز با گسترش جهانی است. فرم بالغ آن در بینی و مجاری هوایی سگ¬سانان به‌عنوان میزبان نهایی دیده می¬شود درحالی‌که مراحل نابالغ آن بیشتر در عقده¬های لنفاوی مزانتر میزبانان واسط نشخوارکنندگان مشاهده می¬شود. میزان شیوع آلودگی نشخوارکنندگان به این انگل در مناطق مختلف ایران و جهان بیشتر بر پایه بررسی¬های کشتارگاهی انجام‌شده است. بنابراین هدف از این مطالعه آن است تا با بررسی شیوع سرمی آلودگی بزان منطقه ایلام و اهواز به لینگواتولا سراتا به روش الایزا و یافتن اطلاعات اپیدمیولوژیکی زمینه اقدامات کنترلی آن فراهم گردد. در این مطالعه آنتی¬ژن دفعی– ترشحی با کشت نوچه¬ها در محیط کشت RPMI آنتی‌بیوتیک¬دار تهیه شد. تعداد 1172 نمونه سرم بز از پنج منطقه جغرافیایی استان ایلام و کشتارگاه اهواز به روش الایزا موردبررسی قرار گرفت. آنالیز داده‌ها با نرم‌افزار SPSS انجام گرفت. میزان آلودگی بزان به انگل در شهرستان دهلران (جنوب) 2/19 % ، در شهرستان ایوان ( شمال) 4/63 % ، در شهرستان چرداول (شرق) 9/16 %، در شهرستان مهران ( غرب) 9/9 % و در مرکز استان ( ایلام) 8/65 % و ازنظر آماری اختلاف معنی¬داری بین این مناطق وجود داشت. همچنین میزان آلودگی بزان در اهواز5/38 % بود. میزان شیوع آلودگی در ایلام و شهرستان¬ها در جنس نر 2/32 % ، در جنس ماده 6/24 % و در آلودگی به انگل بین دو جنس تفاوت معناداری مشاهده شد. آلودگی در بزان اهواز در جنس نر 7/36 % و در جنس ماده 7/39% به دست آمد و در آلودگی به انگل بین دو جنس تفاوت معنی¬داری مشاهده نشد. میزان شیوع آلودگی به انگل در اهواز به‌طور معنی¬داری با افزایش سن افزایش نشان داد. در ایلام و شهرستان¬ها اختلاف معنی¬داری بین آلودگی در سنین مختلف مشاهده نشد. میزان شیوع آلودگی به انگل در گله¬های واجد سگ با 7/26 % و در گله¬های فاقد سگ 8/30 % که دارای اختلاف معناداری نبود. نتایج نشان داد که بین گروه¬ها (ساکن 1/29 % و کوچ رو 9/26% ) ازلحاظ آلودگی تفاوت معنی¬داری وجود ندارد. و بین نوع دامداری(سنتی و صنعتی) و میزان ابتلا ازلحاظ آماری ( 01/0P<) اختلاف معناداری وجود دارد. میزان شیوع آلودگی در گله¬هایی که دارو مصرف نموده¬اند 67/22 % ، در گله¬هایی که دارو مصرف نکرده¬اند 9/32 % به دست آمد که نشان می¬دهد اختلاف معنی¬داری بین بزانی که دارو مصرف کرده و دارو مصرف نکرده وجود دارد. میزان شیوع آلودگی در ایلام در فصل تابستان 9/29 %، فصل پاییز 7/31 % و در فصل زمستان 1/23 % به دست آمد که ازنظر آماری اختلاف معنی¬داری بین فصول مختلف مشاهده نشد. با توجه به شیوع نسبتاً بالای آلودگی لینگواتولا سراتا در بزهای استان ایلام و اهواز لازم است اقدامات اساسی برای کنترل و پیش‌گیری آن انجام گیرد.


  5. بررسی شیوع آلودگی به لینگواتولا سراتا در گوسفندان اهواز و ایلام
    علی مرد حسن بگی 773

    <p>لینگواتولاسراتا یکی از انگل&not;های سگ با اهمیت زئونوزی است. میزبان&not;های واسط علفخوار ازجمله گوسفند نقش عمده&not;ای در بقاء و پراکندگی انگل دارند. هدف از این مطالعه اطلاع یافتن از میزان شیوع آلودگی به این انگل در گوسفندان استان ایلام و اهواز بود. در این مطالعه طی 8 ماه از فروردین تا آبان ماه 1394 از غدد لنفاوی مزانتر تعداد 804 راس از گوسفندان کشتار شده در کشتارگاه&not;های استان ایلام (پنج منطقه جغرافیایی) و شهر اهواز نمونه&zwnj;گیری شد. نمونه هر حیوان (حدود 40 گرم) به&zwnj;طور مجزا با ثبت مشخصات منطقه، جنس، سن به آزمایشگاه انتقال داده &not;شد. در آزمایشگاه وضعیت غدد ازنظر رنگ (طبیعی، هموراژیک (قرمز)، تیره) یا ازنظر قوام (طبیعی، نرم، سفت) مشخص گردید. نمونه&zwnj;های مثبت با جمع&zwnj;آوری نوچه&zwnj;های لینگوآتولا سراتا تعیین گردید. نوچه-های جمع&zwnj;آوری&zwnj;شده هر نمونه شمارش و به الکل 70 درصد انتقال و سپس اندازه&not;گیری شدند. از مجموع 619 نمونه از گوسفندان ایلام 99 نمونه (16 درصد) به نوچه لینگواتولا سراتا آلوده بودند. بیشترین شیوع آلودگی در منطقه جنوبی19 درصد و کم&zwnj;ترین میزان در منطقه شرقی استان با 7/11 درصد به دست آمد. ازنظر آماری بین شیوع آلودگی در گوسفندان مناطق مختلف اختلاف معنی&zwnj;داری مشاهده نشد (05/0P&lt;). میزان شیوع آلودگی به نوچه در 203 راس ماده با 52 مورد آلوده (6/25 درصد) بیشتر از 416 راس نر با 47 مورد آلوده (3/11درصد) نشان داده شد. بین جنسیت و میزان شیوع آلودگی ازلحاظ آماری در سطح 05/0P&lt; رابطه معنی&not;دار دیده شد. در بررسی چهار گروه سنی گوسفندان موردمطالعه، بیشترین درصد آلودگی مربوط به سن سه و بیشتر از سه سال به میزان4/23 درصد و کم&zwnj;ترین درصد آلودگی مربوط به گروه سنی کم&zwnj;تر از یک سال به میزان 3/11 درصد بود. رابطه سن و میزان آلودگی معنی&not;دار بود (05/0&gt;p). با دسته&not;بندی شیوع آلودگی بر اساس رنگ غدد لنفاوی، بیشترین آلودگی در غدد لنفاوی سیاه (تیره) با 6/45 درصد در مقایسه با غدد لنفاوی قرمز با 1/7 درصد آلودگی دیده شد. بر اساس قوام غدد لنفاوی، بیشترین آلودگی در غدد لنفاوی نرم با 7/38 درصد آلودگی در مقایسه با غدد لنفاوی طبیعی با 4/10 درصد آلودگی دیده شد. رابطه رنگ و قوام غدد لنفاوی با میزان ابتلا معنی&not;دار بود (05/0&gt;p). از کل 185 نمونه غددلنفاوی گوسفندان اهواز تعداد 13 نمونه (7 درصد) به انگل لینگوآتولا سراتا آلوده بودند. بین شیوع آلودگی به لینگوآتولا سراتا در گوسفندان استان ایلام (16درصد) با شیوع آلودگی در شهر اهواز (7 درصد) در سطح (05/0&gt;p) تفاوت معنی&not;داری وجود داشت. دامنه اندازه طول نوچه&not;های جداشده (فیکس شده دراتانول 70 درصد) 12-3 میلی&not;متر با میانگین 64/5 میلی&not;متر بود. با توجه به میزان آلودگی در گوسفندان مناطق ذکرشده، اقدامات کنترلی در کاهش آلودگی در میزبان&zwnj;های اصلی ضروری به&zwnj;نظر می&zwnj;رسد.</p>


  6. ارزیابی روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم برای تشخیص سرمی لینگواتولا سراتا در بز با استفاده از آنتی‌ژن‌های دفعی-ترشحی و پیکری نوچه انگل
    کمیل یوسف نژاد 773
    لینگواتولا سراتا یکی از عوامل انگلی مشترک بین انسان و دام با گسترش جهانی است. میزبان اصلی آن سگ و سایر گوشت‌خواران و میزبان‌های واسط آن علفخواران و برخی جوندگان است. در بز و سایر میزبان‌های واسط فاقد نشانه‌های بالینی است و تشخیص و بررسی‌های فراوانی آلودگی به این انگل عمدتاً بر اساس مشاهدات کشتارگاهی، کالبدگشایی و یا آزمایش‌های هیستوپاتولوژی انجام‌گرفته است. بنابراین هدف از این مطالعه که برای اولین بار انجام‌شده، ارزیابی روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم برای تشخیص سرمی لینگواتولا سراتا در بز با استفاده از آنتی‌ژن‌های دفعی-ترشحی و پیکری نوچه انگل بود. آنتی‌ژن پیکری از نوچه‌های جمع‌آوری‌شده از غدد لنفاوی مزانتر بز و هموژنیزه کردن آن‌ها به میزان 25 نوچه در میلی‌لیتر PBS- RPMI-1640 و آنتی‌ژن دفعی ترشحی نیز با کشت به میزان 25 نوچه در میلی‌لیتر در محیط RPMI-1640 به دست آمد. ارزیابی اولیه برای تعیین بهترین آنتی¬ژن از بین آنتی¬ژن¬های دفعی ترشحی، پیکری مضاف (با DTT یا PMSF) و ساده انجام شد. نتایج آن نشان داد که آنتی‌ژن¬های ساده به‌ویژه دفعی ترشحی آن با دقیق‌ترین نتیجه و بهتر از نوع مضاف است. در ارزیابی هماگلوتیناسیون غیرمستقیم با استفاده از 40 نمونه سرم مثبت از بزان آلوده به انگل و 40 نمونه سرم منفی بزهای زیر 3 ماه در 5 رقت از 2/1 تا 32/1، حساسیت، ویژگی، ارزش پیشگویی مثبت، ارزش پیشگویی منفی با آنتی‌ژن پیکری به ترتیب 5/7، 5/97، 75، 51 درصد، و با آنتی‌ژن دفعی ترشحی نیز 83، 85، 86، 81 درصد برآورد گردید. نتایج شیوع سرمی آلودگی به لینگواتولا سراتا در بزان کشتار شده در اهواز با آزمایش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم و آنتی‌ژن دفعی ترشحی انگل نشان داد که از 281 نمونه سرم مورد بررسی 158 نمونه (57 درصد) مثبت بودند. بنابراین، آزمون هماگلوتیناسیون غیرمستقیم با به‌کارگیری آنتی‌ژن دفعی ترشحی نوچه لینگواتولا سراتا می‌تواند برای پایش آلودگی در بز به‌ویژه در مطالعات همه‌گیری‌شناسی مورد ارزیابی قرار گیرد، توجه به میزان آلودگی بزان در منطقه اعمال روش‌های کنترل و پیشگیری را ضروری می‌سازد.
  7. مقایسه آنتی ژن های دفعی-ترشحی و پیکری لاروهای استروس اویس برای تشخیص آلودگی این انگل در بز با دو روش کانترایمنوالکتروفورز و هماگلوتیناسیون غیر مستقیم
    خراطی-لیلا 772

    استروس اویس (مگس بینی گوسفند) یکی از انگل¬ها¬ی مهم در نشخوارکنندگان کوچک اهلی می باشد. موارد زیادی از آلودگی¬های بینی حلقی، چشمی انسان در ایران و برخی از کشورها گزارش شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی آنتی¬ژن¬های دفعی-ترشحی و پیکری لاروهای استروس اویس برای تشخیص آلودگی این انگل در بز با دو روش کانترایمنوالکتروفورز و هماگلوتیناسیون غیرمستقیم می¬باشد. جهت انجام این مطالعه با مراجعه به کشتارگاه بهبهان و علامت گذاری و خون¬گیری از بزان، لاروهای مرحله¬ی دوم و سوم از حفره شاخ بزان کشتار شده جدا گردید. لاروهای جمع آوری شده چندین بار با PBS آنتی-بیوتیک¬دار شستشو داده شدند. برای تهیه¬ی آنتی¬ژن¬های پیکری تعدادی لارو مرحله¬ی دوم و سوم در PBS همراه با DTT بصورت مجزا به وسیله سونیکاتور هموژنیزه و بعد سانتریفوژ گردید و مایع رویی هر یک فیلتر گردید. برای تهیه¬ی آنتی¬ژن¬های دفعی-ترشحی تعدادی لارو مرحله¬ی دوم و سوم در محیط RPMI آنتی¬بیوتیک¬دار در انکوباتور همراه با Co2 5 درصد برای 24 ساعت کشت داده شد سپس مایع رویی سانتریفوژ و فیلتر گردید و در نهایت میزان پروتئین نمونه¬ها به روش برادفورد اندازه¬گیری شد. در مطالعه حاضر کارآیی هماگلوتیناسیون غیرمستقیم و کانترایمنوالکتروفورز با تعداد 30 نمونه سرمی مثبت تهیه شده از بزان آلوده به انگل و 30 نمونه منفی غیرآلوده تهیه شده از بزغاله¬های ایندور، به منظور تشخیص آلودگی به این انگل در دام زنده (بز) ارزیابی شد. نتایج ارزیابی شاخص¬های آزمون، حساسیت و ویژگی در آزمایش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم برای آنتی¬ژن دفعی-ترشحی لارو مرحله¬¬ی دوم استروس اویس به ترتیب 91 و 85 درصد و برای آنتی¬ژن پیکری لارو مرحله¬ی دوم به ترتیب 82 و 96 درصد بدست آمد. همچنین حساسیت و ویژگی آنتی¬ژن دفعی-ترشحی برای لارو مرحله¬ی سوم این انگل به ترتیب 86 و 100 درصد و برای آنتی¬ژن پیکری لارو مرحله¬ی ¬سوم به ترتیب 23و 92 درصد بدست آمد.
    این مطالعه نشان داد که روش کانترایمنوالکتروفورز برای تشخیص آلودگی به این انگل در دام زنده (بز) در مقایسه با روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم فاقد ارزش تشخیصی می¬باشد. در روش کانترایمنوالکتروفورز حساسیت برای آنتی¬ژن دفعی-ترشحی لارو مرحله¬ی دوم به ترتیب 79/15و12درصد بدست آمد. در ارزیابی آلودگی تعداد 206 نمونه سرم تهیه شده از بزان منطقه با استفاده از روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم با آنتی¬ژن دفعی-ترشحی لاروهای مرحله¬ی دوم و سوم میزان آلودگی بزان منطقه بهبهان به استروس اویس به ترتیب 7/59 و 2/43 درصد و با هردو آنتی¬ژن 4/36 درصد تعیین گردید.
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که می¬توان با استفاده از آنتی¬ژن¬های¬ دفعی-ترشحی لاروهای مرحله¬ی دوم و سوم استروس اویس و روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم به عنوان روشی سریع و ارزان برای تشخیص آلودگی در دام زنده (گوسفند و بز) به ویژه در گله¬های پر جمعیت دام به منظور درمان، کنترل و کاهش خسارات اقتصادی ناشی انگل در دام ها و نیز کاهش میازیس در انسان استفاده کرد.
     


  8. مطالعه شیوع سرمی آلودگی به نوچه لینگواتولا سراتا درگوسفندان استان کرمانشاه با روش الایزا
    سپیده نوری 771

    لینگواتولا سراتا، یک انگل شبه بندپاست که در دسته پنتاستومیدا قرار دارد. انگل بالغ در مجاری تنفسی سگ سانان (میزبان¬اصلی) و مراحل لاروی آن در احشاء علفخواران نظیر گوسفند (میزبانان واسط) زندگی می¬کند. این مطالعه به منظور بررسی سرولوژی میزان شیوع انگل لینگواتولاسراتا در گوسفندان استان کرمانشاه و با روش الایزای طراحی شده انجام گرفت. نمونه-گیری از خون گوسفندان 5 منطقه (شهرستان) استان کرمانشاه به صورت تصادفی انجام گرفت. نمونه¬ها با روش الایزا و با استفاده از آنتی ژن دفعی – ترشحی نوچه های لینگواتولاسراتا حاصل از نگهداری آنها در محیط RPMI و کنژوگه ضد ایمونوگلوبولینG گوسفندی انجام شد. نتایج با توجه به جنس، منطقه و سن (2>-1، 3>-2 و4 ≤ -3سال) دسته بندی شد و با آزمون مربع کای و نرم افزار SPSS مورد آنالیز آماری قرار گرفت. از مجموع 450 نمونه سرم گوسفندی مورد بررسی 125 نمونه (8/27¬%) از لحاظ سرولوژی مثبت بوده اند.از کل تعداد 125 نمونه سرم آلوده‏، 68 نمونه (2/30%) مربوط به جنس نر و 57 نمونه (3/25%) مربوط به جنس ماده آلودگی به انگل را نشان دادند. در مقایسه نتایج بین میزان آلودگی در دو جنس نر و ماده اختلاف معنی داری مشاهده نگردید(05/0¬p>).در گروه¬¬های سنی مختلف اختلاف معنی داری در میزان آلودگی با افزایش سن مشاهده گردید (05/0 p<). میزان آلودگی در گوسفندان کرمانشاه (25%) ، اورامانات (پاوه-روانسر-جوانرود) (3/45%) ، هرسین (2/22%)، گیلان غرب (33% ) و اسلام آباد غرب (5/9% ) بود.¬ در شیوع آلودگی در این مناطق اختلاف معنی¬داری مشاهده شد (05/0 p<) . با توجه به شیوع نسبتاً بالای آلودگی لینگواتولا سراتا در بین گوسفندان که به طور غیر مستقیم نشان دهنده آلودگی سگ های منطقه به این انگل می باشد. به نظر می¬رسد بایستی برنامه های کنترلی در میزبانان واسط و اصلی مد نظر قرار داده شود.


  9. بررسی شیوع سرمی آلودگی به لینگواتولاسراتا در گوسفندان استان ایلام به روش الایزا
    سمیه چمن ارا 771

    لینگواتولاسراتا عامل بیماری مشترک لینگواتولوز در انسان و برخی از حیوانات می¬باشد. در سیر تکاملی این انگل گوشتخوارانی همچون سگ میزبان نهایی و نشخوارکنندگان، انسان و سایر پستانداران به عنوان میزبان واسط یا بن بست مطرح هستند. با توجه نقش و اهمیت نشخوارکنندگان در بقا و انتقال انگل به میزبانان اصلی و انسان، هدف این مطالعه آن است تا ضمن بررسی شیوع سرمی انگل به روش الایزا، ارتباط بین آلودگی و نگهداری سگ در گله¬های گوسفند درمنطقه ایلام را روشن نماید. در این مطالعه تعداد 598 نمونه سرم گوسفندی در سه فصل بهار، تابستان و پاییز و از پنج منطقه جغرافیایی ( شهرستان) استان ایلام جمع¬آوری و با استفاده از آنتی ژن های دفعی- ترشحی نوچه¬های انگل و روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز داده¬ها با نرم¬افزار SPSS انجام گرفت. نتایج آزمون الایزا، شیوع سرمی آلودگی گوسفندان ایلام را به مراحل لاروی (نوچه) لینگواتولا سراتا 192راس ( 1/32 درصد) نشان داد. میزان آلودگی گوسفندان به انگل در شهرستان¬های جنوبی استان(دهلران و آبدانان) بالا (با میانگین 95/44%) و در شهرستان¬های شمالی (ایلام و سیروان ) پایین (با میانگین 15/23%) و از نظر آماری دارای اختلاف معنی¬داری بین این مناطق وجود داشت. میزان شیوع آلودگی در جنس نر 5/32 درصد، در جنس ماده 7/31درصد بدست آمد و در آلودگی به انگل بین دو جنس تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که میزان شیوع آلودگی بطور معنی داری (05/0P<) با افزایش سن افزایش می¬یابد بطوریکه ( کمترین آلودگی با 5/14% در گروه سنی 2>- 1 و بیشترین آلودگی با 4/41% در گروه سنی 4 ≤- 3 سال مشاهده شد. میزان شیوع آلودگی به انگل درگله¬های واجد سگ با 5/59 درصد، در مقایسه با گله¬های فاقد سگ به میزان 3/22 درصد، بالاتر و دارای اختلاف معنا دار بود. میزان شیوع آلودگی به لینگواتولا سراتا در فصول مختلف از نظر آماری معنی دار می¬باشد(p<0.05) که بیشترین میزان شیوع آلودگی در فصل بهار با 6/43 درصد و کمترین آن در پائیز با درصد 1/32 بدست آمد. با توجه به میزان شیوع نسبتاً بالای آلودگی در گوسفندان منطقه ایلام، می بایستی با برنامه¬های کنترلی اقدامات موثری در جهت کاهش آلودگی صورت گیرد


  10. جداسازی و شناسایی آنتی ژن های پیکری و دفعی- ترشحی مرحله نوچه ای لینگواتولا سراتا به روش SDS- PAGE و ایمونوبلاتینگ
    فاطمه خواجه 771

    لینگواتولا سراتا انگلی زئونوز با گسترش جهانی می‌باشد. بالغ آن در مجاری بینی سگ و سگ‌سانان (میزبان اصلی). مراحل لاروی آن در غدد لنفاوی مزانتر نشخوارکنندگان (میزبان واسط) از جمله گوسفند رخ می‌دهد. آلودگی در میزبان واسط فاقد نشانه بالینی است.
    آنتی¬ژن‌های پیکری از نوچه¬های جمع آوری شده از غدد لنفاوی مزانتر گوسفند و هموژنیزه کردن آن‌ها با دستگاه سونیکاتور تهیه شد. آنتی¬ژن دفعی – ترشحی نیز با کشت نوچه¬ها در محیط کشت RPMI آنتی‌بیوتیک¬دار تهیه شد. سپس نمونه¬ها سانتریفوژ و فیلتر گردید و در نهایت میزان پروتئین نمونه¬ها با روش برادفورد اندازه گیری شدند. جهت تهیه آنتی‌سرم و بررسی ایمنی¬زائی این آنتی¬ژن‌ها تعدادی خرگوش با آنتی¬ژن‌های پیکری و دفعی – ترشحی لینگواتولا سراتا ایمن شدند، سپس از آن‌ها خون¬گیری به¬عمل آمد.
    با استفاده از روش SDS-PAGE پروفایل پروتئینی نمونه¬ها مشخص و با کوماسی بلو رنگ آمیزی گردید. تعیین آنتی¬ژن‌های ایمنی‌زا به¬روش ایمونوبلاتینگ با استفاده از سرم آلوده گوسفندان با میزان آلودگی متفاوت و سرم¬ خرگوش و کنژوگه¬های مربوطه انجام شد. در عصاره پیکری 18 باند پروتئینی مشاهده شد که 10 باند ایمنی‌زای شاخص آن شامل باندهای 25، 28، 36، 45، 48، 67، 75، 91، 100 و یک باند بالای 180 کیلودالتون بود. و در مواد دفعی- ترشحی 9 باند پروتئینی مشاهده شد که 3 باند ایمنی‌زای شاخص آن شامل باندهای 38، 58 و یک باند بالای 180 کیلودالتون بود. در ایمونوبلاتینگ آنتی¬ژن پیکری سرم خرگوش آلوده 4 باند ایمنی¬زا با وزن¬های 55، 77، 91 و یک باند بالای 180 کیلودالتون و در ایمونوبلاتینگ آنتی‌ژن دفعی-ترشحی آن باند 48 کیلو دالتونی مشاهده شد. به‌نظر می‌رسد باند بالای 180 کیلو دالتون در آلودگی با آنتی‌ژن‌های پیکری و دفعی-ترشحی در گوسفند باند ایمنی‌زا می‌باشد که از آن می‌توان برای مطالعات ایمونولوژیکی محافظتی و تشخیصی در گوسفند و سایر حیوانات استفاده کرد.
     


  11. ارزیابی کانتر ایمونوالکتروفورز جهت تشخیص آلودگی لینگواتولا سراتا در گوسفند.
    جهانبخش پروانه 770
  12. طراحی و ارزیابی الایزا جهت تشخیص آلودگی به لینگواتولا سراتا در گوسفند
    امین مهدی زاده 770
  13. بررسی مهاجرت لارو احشایی توکسوکارا کانیس با ایجاد آلودگی تجربی درجوجه بوقلمون
    سیده صدیقه موسوی 770
  14. بررسی سرولوژیک شیوع آلودگی استروس اویس درگوسفندان جنوب غرب ایران به روش الیزا
    حمید شریفی 769
  15. طراحی و ارزیابی الیزا جهت تشخیص آلودگی استروس اویس در گوسفند
    زینب یوسف وند 768
  16. جداسازی و شناسایی آنتی ژنهای سوماتیک و دفعی- ترشحی لارو استروس اویس به روشSDS.PAGE و ایمونوبلاتینگ
    اسماعیل باقریان پور 768
  17. بررسی اثر بیهوش کنندگی کتامین هیدروکلراید به تنهایی و همراه با گزیلازین هیدروکلراید گلوکز در مرغ بومی
    محمد نوشیروانی 754
  18. تعیین مقادیر طبیعی پارامترهای نیتروژن اوره، تری‌اسیل‌گلیسرول و کلسترول سرم گاومیش در استان خوزستان
    عبدا... روحبخش فخار کامل 753