09 06 2025 13:23
کد خبر : 7431726
تعداد بازدید : 1037

گفت‌وگو با دکتر لندی؛ از کاهش دبی روخانۀ کارون تا خشک شدن نخیلات در پایین دست استان

دکتر احمدی لندی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفت‌وگو با شبکۀ «خبر» به بررسی وضعیت «محیط زیست استان خوزستان» پرداخت.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر احمدی لندی با حضور در این نشست با تأکید براینکه رودخانۀ کارون از ابتدا مسیر تا ورود به خلیج فارس، سرچشمۀ حیات است، گفت: کاهش دبی‌روخانۀ کارون و پیش‌روی آب‌شور خلیج‌فارس، موجب خشک‌شدن بخش قابل‌توجهی از نخیلات در شهرستان آبادان شده است.

وی ساخت برخی سدها برای حفظ منابع آبی در فصل تابستان را ضروری دانست و افزود: درحال حاضر، مدیریت منابع آب به‌درستی انجام نمی‌شود؛ به‌عنوان مثال، انتقال آب بیش از نیاز مصارف آشامیدنی استان‌های مقصد است و در صنایعی استفاده می‌شود که به‌لحاظ جانمایی، فاقد نیازهای اولیه که همان تأمین آب است، ایجاد شده‌اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، مدیریت منابع آبی را مهم دانست و در پاسخ به این سؤال که راهکار حل مشکل کاهش دبی روخانۀ کارون چیست؟ عنوان کرد: یکی از راهکارهای حل این مشکل، مدیریت منابع آب است. درحال حاضر، حوزه‌های آبخیز دچار تغییر شده و با جنگل‌تراشی، اجازۀ نفوذ آب به پایین و تأمین آب‌های زیرزمینی از بین رفته است.

لندی، ادامه داد: اگر دربالادست جنگل وجود داشته باشد، علاوه بر کاهش گل‌آلودگی پشت سدها، ذخیرۀ آب قابل توجهی نیز خواهیم داشت؛ علاوه بر انتقال آب، تغییر کاربری جنگل به باغ‌ها و کشاورزی و بهره‌برداری بیش از حد از کارون، مشکلات را چندین برابر کرده است.

وی با اشاره به جانمایی سد گتوند، گفت: جانمایی برخی سدها مانند گتوند، به درستی انجام نشده است و شوری مضاعفی به کارون وارد می‌کند که درآینده‌ای بسیار نزدیک اثرات آن را بر اراضی کشاورزی خواهیم دید و به‌شوری اراضی منجر می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، تصریح کرد: اگر رودخانۀ کارون آب کافی نداشته باشد، خروجی سد گتوند، شوری این رودخانه را افزایش خواهد داد. همچنین، پتوی‌رسی که بر روی سازند نمکی سد گتوند ایجاد شد، در مدت زمان کوتاهی فرو‌ریخت. درحال حاضر، نمک در قسمت‌های پایینی سد گتوند حل شده و خروجی آب از دریچه‌های بالای سد انجام می‌شود.

لندی با اشاره به وضعیت تالاب‌های استان خوزستان، عنوان کرد: درحال حاضر به‌دلیل کاهش ورود آب، 50 هزار هکتار از اراضی هورالعظیم به یکی ازکانون‌های مهم بحرانی دراستان تبدیل شده است. پس از سیل سال 1398 تخلیه آب پشت سدها آغاز شد و در آن زمان، بخشی از آب مورد نیاز هورالعظیم تأمین گردید. بخش عراقی این تالاب نیز به دلیل سدهایی که کشور ترکیه احداث کرده است، دچار مشکل شده است. متأسفانه تالاب شادگان نیز درحال کوچک‌تر و شور شدن است و اکوسیستم این تالاب نیز درحال ازبین رفتن است.

وی درخصوص آلودگی خاک در استان خوزستان، تصریح کرد: برای خاک هفت مشکل و آلایندگی «تغییر کاربری اراضی»، «شوری»، «آلودگی نفتی»، «آلودگی صنعتی»، «کاهش حاصل‌خیزی»، «فرسایش آبی و بادی» و «فرونشست» وجود دارد و درحال حاضر، بخشی از مشکل آلودگی خاکی در استان خوزستان، ناشی ازآلودگی نفتی و عناصر سنگین کارخانه‌ها است.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، بیان کرد: میان آلایندگی آب و خاک ارتباط مستقیم وجود دارد، اما در حال حاضر خاک استان توانمندی‌ لازم را دارد. خاک‌های خوزستان از نوع آبرفتی است و باید از این خاک با نظارت‌های لازم واستفاده از روش‌های نوین، محافظت کرد.

درج شده توسط: فاطمه کریم‌زاده بارده